Mindennapi révület szerhasználat nélkül!

Azt mondták, hogy adjak jó címeket a bejegyzéseimnek, mert akkor többen elolvassák! Gondoltam ez elég jó cím lesz. Arról szeretnék írni, hogy mi mindannyian folyamatosan hallucinálunk, hipnózisban vagyunk, vagy ha tetszik révületben. Ehhez pedig nem használunk sem drogokat, sem gombákat, sem csavarlazítót, sem más vegyi anyagot. Elég, ha a földre születünk egy modern, globalizált társadalomba. Gondolom senki nem hiszi ezt el. De kérdezem kedves olvasó: honnan tudod, hogy te éppen most nem hallucinálsz? De azt is lehet kérdezni, hogy honnan tudod, hogy más hallucinál-e vagy sem? Akkor a bizonyítás példái: Nézzünk meg néhány egyszerű hallucinogén élethelyzetet:

  1. A pénz: Ha kezünkbe veszünk egy papírpénzt, vagy egy érmét, honnan tudjuk, hogy az mennyit ér? Igen! Rá van írva. De vegyünk a kezünkbe egy régi 200 Ft-ost. Honnan tudjuk erről, hogy mennyit ér? Hisz ha megnézzük, akkor az is papírból van, mint az ötszázas, ezen is festék van, meg azon is. Vannak rajta mindenféle hamisítást megakadályozó furfangok. Valamint pár ember aláírása. De mégis, ha ezzel szeretnék fizetni, akkor jobb esetben, csak kinevetnek. Tehát innen tudom, hogy ez a 200-as nem sokat ér. De honnan tudja a pénztáros? Hát persze, a kormány/nemzeti bank elmeséli egy kampány segítségével mindenkinek, hogy ezt a címletet kivonja a forgalomból, és persze jogszabályoknak nevezett írásokat is megalkot, hogy mindenki komolyan vegye. Tehát van olyan papiros, amire közösen hallucináljuk rá azt, hogy értékes, és van olyan, amire közösen azt, hogy értéktelen. Elég, ha a nemzeti bank igazgatója erre kér bennünket, és a viselkedésünket meg is erősíti azzal, hogy a bank nem fogadja többet el ezt a címletet. Tehát lecseréltünk egy szimbólumot egy másikra. A pénzzel kapcsolatban nem csak ezt hallucináljuk. Képesek vagyunk ölni is a pénz miatt. Egy olyan papír miatt, ami egy un. közmegegyezés következtében értéket szimbolizál. Gyanítom, ebben az un. közmegegyezésben egyikünk sem vett részt aktív félként. Ezt is el hisszük, mint ahogyan a hipnotizőr állításait is valóságosnak véli az akit hipnotizált. De nehogy azt higgyük, hogy csak a gonosztevők képesek ölni a pénz miatt. Mit gondolunk, hogy akinek a bank elviszi a feje felől a lakást és utcára kerül hány évet veszít az életéből? És aki csak szimplán aggódik azért, hogy nem tudja fizetni a kamatokat? A stressz rengeteg betegség forrása, köztük sok olyané is, ami évekkel rövidíti meg annak az életét, aki nem képes ezt kezelni. Szeretném, ha nem azt a következtetést vonnánk le ebből, hogy már megint a bankok ennek az okai. A bank tisztviselők is ugyanebben a révületben vannak benne. Ők a mi általunk megtakarított pénzek segítségével adnak hitelt. Tehát mindannyian ennek a révületnek a részesei vagyunk. Minap láttam a facebookon egy fekete kisgyermek éhezéstől sovány kezét. Nagyon megrázó kép volt. De tudom azt, hogy ez is a pénzzel kapcsolatos hallucinációink következménye. Amíg képesek vagyunk azt hallucinálni, hogy a pénz dolgozik, és akinek pénze van az megérdemli érte a kamatot, addig hiába fogunk egyre több un. társadalmi összterméket előállítani, addig ez a növekvő torta egyre kevesebbek kezében gyűlik össze, és egyre többen fognak éhezni. A kamat a gazdagokat gazdagítja, a szegényeket pedig szegényíti. Aki elkezd kölcsönt adni kamatos kamatra másnak, az gazdagszik. Mindenki más pedig – kis túlzással - vagy többet dolgozik, vagy szegényedik.  Most képzeljük el, hogy a modern közgazdaság-tudomány eleve hallucinációra építő tudomány! (Remélem a közgazdász végzettségű olvasók, a játék kedvéért hajlandóak tovább olvasni ezt az írást! :)
  2. Párkapcsolat: Na ez a következő hallucinációs terület. Szerintem mindenkivel megesett már, hogy a párját másnak (Szebbnek, jobbnak) látta a kapcsolatuk kezdetén. Aztán ritkán az is megesik, hogy a kapcsolat előrehaladtéval pedig olyan negatív tulajdonságokat is beleképzelünk a másikba, amik nincsenek is ott. 
  3. A tudományt se hagyjuk ki! Csak egy példa a sok ezerből: Niels Bohr dán fizikus Nobel-díjat kapott azért, mert megalkotott egy használhatónak látszó atommodellt. Azt képzelte, hogy a protonokból és neutronokból álló atommag körül úgy keringenek az elektronok, mint ahogy a bolygók a nap körül. Számos kémiai és fizikai találmány köszönheti ennek az elképzelésnek a létét. pl. a műbőr. Már a modell megalkotása is eleve a fantázia világából érkezett, hiszen az 1910-es, 20-as években nemigen voltak olyan műszerek, amivel ezt pontosan ellenőrizni lehetett. Minden esetre később világossá vált, hogy ez a modell nem igaz. Ez a tény egyébként mit sem von le Bohr zsenialitásából, hiszen kétség kívül briliáns elme volt. Csak azt mutatja, hogy létezik hallucináció a racionálisnak vélt tudomány világában is. Einstein egyenesen gondolatkísérletnek nevezte a relativitás elméletet. Vajon honnan tudjuk eldönteni, hogy egy-egy tudományos állítás a valóságot tükrözi-e ténylegesen? A tudománytörténet tele van megdöntött elméletekkel. A jelenlegiekre is tekinthetünk úgy, mint amelyek éppen arra várnak, hogy valaki megdöntse őket. 

Ha Buddha beszédeit vizsgáljuk, akkor láthatjuk, hogy Ő is az un. maja fátylaként nevezte meg azt a jelenséget, amit ma kollektíve alkalmazott hallucinációként értelmezünk. Figyeljünk az elnevezésekre egy kicsit!!! Amikor a piszkos anyagiakat akarjuk rendezni, akkor előkerülnek a szimbólumok, vagyis pont a nem anyagi világ képviselői. Ma leggyakrabban elektronikus jelek átírásával számolunk el egymás között. Ez történik, ha valaki bankkártyával fizet, vagy átutalják a fizetését. De a készpénznek sincs sok köze az anyaghoz. Nem az alapanyagának a drágasága miatt képvisel értéket, hanem azért, mert valaki ráolvassa, hogy ez ennyit és, mások meg elhiszik ezt. (Direkt túlzom el ennyire ezt a jelenséget, hogy jobban világossá váljanak) 

A folytatásban arról fogok írni, hogy szerintem mik azok az okok, összefüggések, amelyek miatt képesek vagyunk nap mint nap ezekben a képzelgésekben élni. Ez után pedig keresgélni fogom azokat a technikákat, módszereket, amelyek talán segíthetnek abban, hogy abbahagyjuk a hallucinációinkat, vagy legalább egy jobb világ felé vezető hallucinációkra cseréljük a mostani képeinket.

Megjegyzések

Névtelen üzenete…
Én meg azt hallucinálom, hogy ezeknek a pixeleknek a monitoromon van valami mondanivalója számomra...
Zalatnay László üzenete…
Kedves hallucináló társam!

Milyen mondanivalót hallucinálsz a pixelek következtében?

Csak azért kérdezem, mert magam is gyakorló hallucináló vagyok, és igen izgalmas más víziókat megismerni! :)
LadyBird üzenete…
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.