Kitört a vakáció, hova tegyem a gyereket?!

"Itt a nyár, de alig kapok szabadságot, és fogalmam sincs, hova tegyem a gyerekem!"
Sóhajtozott minap az egyik ismerősöm, aki két okos, de unatkozásra módfelett hajlamos gyermek anyukája. Kiderült, hogy a családban jóformán csak a gyerekek örülnek a vakációnak, a szülőknek inkább fejtörést és gondot okoz a nyári pihenő. Dolgozó szülőként alig kapnak szabadságot, drága táborok szóba se jöhetnek, diákmunkára is egyre kisebb a kereslet, így nem egyszerű olyan nyarat varázsolni a gyerekeknek, ami igazi élményeket nyújt nekik.


Azt gondolom, hogy ez a felállás sok családnak lehet ismerős. Minden szülő szeretné, ha közös nyaralásokból, önfeledt kikapcsolódásból, fantasztikus élményekből állna a nyár, de az anyagi és egyéb korlátok sok család álmait döntik dugába. A gyerekek pedig jobb híján barátaikkal téblábolnak a parkokban, plázákban, naphosszat ücsörögnek a sétálóutcában vagy a tévé, számítógép előtt.


Viszont van még egy lehetőség a táborokon, családi nyaralásokon és diákmunkán kívül, amit ritkábban szoktak a szülők, gyerekek számításba venni. Ez pedig nem más, mint az önkéntes munka civil szervezeteknél.


Miért is jó az, ha egy gyerek a nyári szünetben önkéntes munkát vállal?


Az első válasz kézenfekvő: nem unatkozik. De ez csak egyik előny a sok közül. Lehet, hogy elcsépelten hangzik, de tényleg igaz, hogy a gyerek személyiségfejlődésének egyik kulcsa, ha olyan közösségekhez tartozik, amelyben tanulhat, fejlődhet, amelyek egy-egy fontos érték, cél mentén szerveződnek. A szervezetek holdudvarában lévő önkéntes csoportok egyszerűen zseniálisak tudnak lenni. 



Tapasztalatból mondom, hogy öröm nézni, és még nagyobb öröm átélni azt, ahogy egy idegenekből álló, egymást bizonytalanul méregető, az ismeretlen szituáció és csoport által kiváltott zárkózottságból induló fiatalok hogyan válnak fokozatosan ismerősökké, majd barátokká. Hogyan állják meg egyre jobban a helyüket a rájuk bízott feladatokban, hogyan tudják egymást, és a szervezet által képviselt ügyet segíteni. Hogyan ébrednek rá saját képességeikre és értékeikre, hogyan találnak rá a játszótereken, plázákban végigunatkozott napok helyett egy egészen más életformára, életcélra, jövőképre.



Lehet, hogy valóban furcsa ezt olvasni, mert ritkán tör rá egy fiatalra a nyári szünet lazasága közepette az az érzés, hogy de jó lenne már egy kicsit személyiségfejlődni a haverokkal. És még ritkábban ébrednek arra pirkadatkor, hogy mától fejleszteni akarják a kommunikációs képességüket, hogy életcélokat akarnak találni, hogy csoportos döntéshozatali folyamatokban szeretnének jártasságot szerezni, hogy meg akarnak tanulni önérvényesíteni és társadalmi felelősséget vállalni. Nem is ez az elsődleges motiváció, hanem az, hogy valami épkézláb dolgot csináljanak, és közben jól érezzék magukat. De ha ezt önkéntesként teszik egy szervezetnél, akkor az imént leírtak ennek természetes velejárói, amik nem csak egy nyári élménnyel gazdagítják őket, hanem olyan muníciót adnak a kezükbe, aminek hasznát vehetik egész életükben.


Érdemes tehát a megszokott lehetőségeken kívül számításba venni az önkéntességet, mint a nyári időtöltés nagyszerű módját, ráadásul nemcsak hazai, hanem külföldi önkéntes programok is szép számmal állnak a kalandvágyó fiatalok rendelkezésére.


Az ideális az lenne, ha a fiatalok a pályaválasztás előtt sok olyan területet megismernének, sok olyan munkába belekóstolnának, amihez kedvet éreznek, amiben el tudnák képzelni magukat a jövőben. És ennek nem az a legjobb módja, ha az interneten böngésznek, ha ismerősöktől kapott szubjektív és átszűrt információkra, városi legendákra hallgatnak, hanem az, ha ők maguk élik át, ha ők tapasztalják meg, ők érzik és értik meg az adott szakma vagy terület szépségeit és nehézségeit. Erre pedig valóban kiváló lehetőség egy érdeklődési körének megfelelő civil szervezetben végzett önkéntes munka a nyári szünetben. 

Merre induljunk, ha ilyen lehetőségeket keresünk? 

A megoldás nagyon egyszerű, fel kell keresni a helyi civil szervezeteket, önkéntes pontokat, és érdeklődni a lehetőségekről.
Ezen kívül számos gyűjtőoldal található az interneten, ahol hazai és külföldi önkéntes programok, lehetőségek találhatók. Csak be kell írnunk a keresőbe, és máris elénk tárul egy valóban nagyon széles választék. Segítő kezekre, tenni akaró fiatalokra mindig nagy szükség van, mint ahogy a fiataloknak is szükségük van egy jó társaságra, egy összetartó közösségre, és élményekben gazdag, kalandos nyári szünetre.

Megjegyzések