2015. augusztus 2., vasárnap

Tudunk-e közösségi összefogással új "hordókat" létrehozni?

A minap olvastam egy interjút Philip Zimbardo szociálpszichológussal akit a pszichológiai kísérletei tették híressé, hiszen a börtön kísérlete ma már nem csak szakmai körökben ismert.
A számomra legizgalmasabb rész a következő volt belőle:
"...miért tesznek emberek rossz dolgokat? Bármilyen botrány tör ki bárhol, a fejesek mindig azzal rázzák le a felelősséget, hogy pár gonosz ember tehet róla, az angol kifejezés erre az, hogy „pár rossz alma került a hordóba”. A kutatásaimban azt találtam, hogy valójában rengeteg esetben jó emberek tesznek rossz dolgokat, akiket valaki rossz hordóba tett. Mint a diákokat a börtönkísérletben, ahol én voltam a börtönparancsnok. Azt kell megértenünk, hogy mi van abban a hordóban, ami megrontja őket: ha a jó embereket gettóba, börtönbe, rossz iskolába rakjuk, a helyzet rosszá teszi őket. A nagyobb kérdés pedig az, hogy ki tartja fenn a hordót, vagyis teremti meg az embereket megrontó helyzetet. Az ember mindig része egy szociális környezetnek: iskolának, családnak, bandának, ahogy a jogi, kulturális, gazdasági rendszernek is." 
A kamatos pénzrendszer, ami Gyulai Iván ökológus szerint mind az ökológiai, mind a társadalmi, mind a gazdasági válság oka (lásd: A pénz és a fenntartható fejlődés c. kiadványt) a jelenlegi hordónk alapja! 
Tehát azt már tudjuk, hogy mi van a jelenlegi hordónkban, ami a bajokat okozza. Az is elég egyértelmű, hogy kiknek az érdeke ezt a hordót fenntartani (ha nem akkor javaslom elolvasásra: David C Korten: Élet a töke uralma után előadásának anyagát),  a számomra tehát sokkal izgalmasabb kérdés, hogy tudunk-e közösségi összefogással új hordókat létrehozni!? Mert ez az a kérdés, ami mindannyiunk jövőjét meghatározza és amire egyértelműen van hatásköröm és mindenki másnak aki itt és most él!

Azonban az is szociálpszichológiai jelenség mondja Zimbárdo (és ezt mindenki tapasztalhatja), hogy várunk a másikra, mert ha "mindenki felelőssége", és senki nem csinál semmit, akkor miért pont nekem kellene bármit is tennem.
Hát igen, pszichológiai korlátainkat nagyon nehéz meglépni, én magam is nap, mint nap megküzdök vele, de a 21. századnak pont ez a kihívása, meg tudjuk-e haladni önmagunkat és ezáltal az egocentrikus társadalmi korból tovább tudunk-e lépni!?
Erről írtam a Közösségi vállalkozás szerepe a tudatfejlődésünkben c. cikkemben.

Képesek vagyunk-e egyenként megszelídíteni a lelkünk sárkányait amelyek megakadályozzák, hogy jó emberi kapcsolatokat alakítsunk ki, hogy ezáltal új típusú közösségekben egyesülhessünk!?

Az én válaszom, hogy NEM VAGYUNK KÉPESEK, mert ez maguktól csak keveseknek sikerülhet, ők a hősök, mint ahogy Zimbardo mondja. Ahhoz, hogy ezt mindenki képes legyen megtenni, ahhoz már az új hordókra, magukra a közösségi kezdeményezésekre is szükségünk van.

Így a hétköznapi hőseinkre, azaz a közösség kezdeményezőire, vezetőire most nagy felelősség hárul, létrehozni és működtetni azokat a közösségi kezdeményezéseket, amelyeknek a tagjai számára lehetővé teszik a tudatfejlődésük dimenzió ugrását. Mindezt úgy hogy a legtöbben, akik bele kerülnek ezekbe az együttműködésekbe még messze nem járnak ott szellemileg, lelkileg, hogy képesek legyenek a különbözőségünkből következő konfliktusok elfogadására, meghaladására. ...és ha ez nem lenne elég a kisközösségek jelenlegi társadalmi környezete ott tesz keresztbe ahol csak tud. Elég, ha csak a szabályozói, támogatói környezetre gondolunk.

Ha a hétköznapi hőseink nem tartanak ki, ezek között a rossz érzések, konfliktusok, bürokratikus akadályok közepette, akkor eltűnnek ezek a csírák és akkor esélye sincs a társadalmi önmeghaladásunknak.

Ezért fontos közösség vezetőként tudnunk, hogy mi a "varjak nemzedéke" vagyunk. Ez azt jelenti, hogy az új típusú közösségek úttörőiként tudnunk kell, hogy az első generáció nem képes ideális közösségeket, együttműködéseket létrehozni. Ezért meg kell emelnünk az elfogadás szintünket az emberek viselkedésével kapcsolatban és emelni kell a kölcsönös egymásrautaltságot.

Ennek az intézménye lehet a közösségi vállalkozás, ahol a megélhetés érdekében közösen vállalt, önmagunkra rakott szabályok, rendszerek képesek  kezelni az emberi különbözőségeinkből következő konfliktusokat.
Ezen belül is kiemelten fontos a belső kommunikáció rendszeressége és minősége, amit a levezetés minősége fog meghatározni. Ezért érdemes a jó, az eredményes megbeszélés levezetéséhez szükséges módszereket, technikákat tanulni!

...és akkor néhány link a nyíregyházi "hordókról", amelyek elindultak, vagy épp induló félben vannak azoknak, akik már keresik a közösségüket: Nyíregyházi Kosár KözösségNyíregyházi Közösségi Alapítvány; Innovatív Generáció Nyíregyháza; Varázsműhely Labor Café
Megjegyzés küldése